Agitation and Aeration MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Agitation and Aeration, a fundamental topic in the field of Biochemical Engineering. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Agitation and Aeration MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Agitation and Aeration mcq questions that explore various aspects of Agitation and Aeration problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Agitation and Aeration principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Biochemical Engineering tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Agitation and Aeration MCQs are your pathway to success in mastering this essential Biochemical Engineering topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Agitation and Aeration. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Agitation and Aeration knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Agitation and Aeration MCQs | Page 5 of 11

Discover more Topics under Biochemical Engineering

Discuss
Answer: (c).Both (a) and (b)
Q42.
Transient flow range of mixing speed is obtained for
Discuss
Answer: (b).10<Rei<104
Q43.
A typical ceiling fan would be best described as a(n)
Discuss
Answer: (b).axial flow impeller
Q44.
What is the ratio of diameter of impeller to the diameter of tank (Da:Dt)?
Discuss
Answer: (a).1 : 3
Q45.
The rate limiting step in the movement of oxygen from the gas phase in a bubble to the cell is the movement of oxygen molecules through
Discuss
Answer: (b).bubble boundary layer
Q46.
Penetration theory assumes that turbulent eddies travel from the bulk of the phase to the interface where they remain constant for a constant exposure time (te). The model correlating KL, mass transfer coefficient and DAB, diffusivity can be expressed as
Discuss
Answer: (b).KL = 2(DAB/Ο€te)^0.5
Q47.
The oxygen uptake requirements of a microbial population is characterized by the following parameters: ΞΌm = 0.2 h­¹, K0 = 0.2 mg Oβ‚‚.l­¹, Y0 = 0.5 mg dry weight/mg Oβ‚‚ and C0,crit=0.8 mg.l­¹ The required concentration of cells is 1000 mg.l­¹ and the saturation oxygen concentration of the medium is 5.8 mg.l­¹. The required KLa must be greater than
Discuss
Answer: (a).64 h­¹
Q48.
Which have the maximum resistance while transferring carbon dioxide from the bulk liquid to an air bubble?
Discuss
Answer: (b).Moving through the bubble boundary layer
Q49.
If liquid density and viscosity remains constant, then the Reynolds number in a stirred tank reactor will vary with the
Discuss
Answer: (c).square of the impeller diameter
Discuss
Answer: (a).imposed forced to intertial force