Measurement of Resistance MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Measurement of Resistance, a fundamental topic in the field of Electrical Measurement and Instrumentation. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Measurement of Resistance MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Measurement of Resistance mcq questions that explore various aspects of Measurement of Resistance problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Measurement of Resistance principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Electrical Measurement and Instrumentation tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Measurement of Resistance MCQs are your pathway to success in mastering this essential Electrical Measurement and Instrumentation topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Measurement of Resistance. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Measurement of Resistance knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Measurement of Resistance MCQs | Page 13 of 15

Discover more Topics under Electrical Measurement and Instrumentation

Q121.
A resistor of 10 kโ„ฆ with the tolerance of 5% is connected in series with 5 kโ„ฆ resistors of 10% tolerance. What is the tolerance limit for a series network?
Discuss
Answer: (d).6.67%
Q122.
Two resistances 100 ± 5โ„ฆ and 150 ± 15โ„ฆ are connected in series. If the error is specified as standard deviations, the resultant error will be _________
Discuss
Answer: (c).±15.8 โ„ฆ
Q123.
In the Wheatstone bridge shown below, if the resistance in each arm is increased by 0.05%, then the value of Vout will be ________
Discuss
Answer: (b).Zero
Q124.
Resistances Rโ‚ and Rโ‚‚ have respectively, nominal values of 10โ„ฆ and 5โ„ฆ and limiting error of ± 5% and ± 10%. The percentage limiting error for the series combination of Rโ‚ and Rโ‚‚ is?
Discuss
Answer: (a).6.67%
Q125.
A voltmeter has a sensitivity of 1000 โ„ฆ/V reads 200 V on its 300 V scale. When connected across an unknown resistor in series with a millimeter. When the milliammeter reads 10 mA. The apparent resistance of the unknown resistor will be?
Discuss
Answer: (a).20 kโ„ฆ
Q126.
A voltmeter has a sensitivity of 1000 โ„ฆ/V reads 200 V on its 300 V scale. When connected across an unknown resistor in series with a millimeter. When the milliammeter reads 10 mA. The actual resistance of the unknown resistor will be?
Discuss
Answer: (c).21.43 kโ„ฆ
Q127.
A voltmeter has a sensitivity of 1000 โ„ฆ/V reads 200 V on its 300 V scale. When connected across an unknown resistor in series with a millimeter. When the milliammeter reads 10 mA. The error due to the loading effect of the voltmeter is ________
Discuss
Answer: (b).6.67%
Q128.
A 500 A, 50 Hz current transformer has a bar primary. The secondary burden is a pure resistance of 1 โ„ฆ and it draws a current of 5 A. If the magnetic core requires 250 Ampere-turn for magnetization, the percentage ratio error is __________
Discuss
Answer: (b).-10.56%
Q129.
Ra and Rd are the opposite arms of a Wheatstone bridge as are Rc and Rb. The source voltage is applied across Ra and Rc. Then when the bridge is balanced which one of the following is true?
Discuss
Answer: (b).Ra = Rb Rc/Rd
Q130.
A setup is used to measure resistance R. The ammeter and voltmeter resistance are 0.01 โ„ฆ and 2000 โ„ฆ respectively. Their readings are 2 A and 180 V respectively, giving a measured resistance of 90 โ„ฆ. The percentage error in the measurement is?
Discuss
Answer: (d).4.71 %