Communication Systems MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Communication Systems, a fundamental topic in the field of Electronics and Communication Engineering. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Communication Systems MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Communication Systems mcq questions that explore various aspects of Communication Systems problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Communication Systems principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Electronics and Communication Engineering tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Communication Systems MCQs are your pathway to success in mastering this essential Electronics and Communication Engineering topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Communication Systems. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Communication Systems knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Communication Systems MCQs | Page 22 of 120

Discover more Topics under Electronics and Communication Engineering

Q211.
Which camera tube has highest sensitivity and very wide spectral response?
Discuss
Answer: (c).New vicon
Q212.
Assertion (A): A Smith chart can be used for a number of calculations of a transmission line

Reason (R): Smith chart is basically a polar impedance diagram.
Discuss
Answer: (b).Both A and R are correct but R is not correct explanation of A
Q213.
A computer monitor uses 180 W in normal operation and 20 W in sleep mode. The computer is on all the 24 hours but is in sleep mode for 18 hours a days. The energy units saved in 30 days are
Discuss
Answer: (b).86.4 units
Q214.
Consider the following functions

1. It detects the AM video carrier IF so as to produce the video signal
2. It produces and separates out the inter carrier sound IF of 5.5 MHz
3. It amplifies the video signal
4. It amplifies the audio signal

The video detector in a colour TV performs which of the above functions
Discuss
Answer: (c).1 and 2
Q215.
A 1000 kHz carrier is simultaneously modulated by 300 Hz and 2 kHz audio sine wave. Which of the following frequencies will not be present in the output?
Discuss
Answer: (d).700 kHz
Q216.
SWR for a transmission line is infinity when the load is

1. Short circuit
2. Complex impedance
3. Open circuit
4. Pure reactance

Of the above statements:
Discuss
Answer: (b).1 and 3 are correct
Discuss
Answer: (a).used in UHF range
Discuss
Answer: (a).linear from centre towards edge
Q219.
A (75 - j 50) ฮฉ load is connected to a coaxial line of Z0 = 75 ฮฉ at 10 GHz. The best method of matching consists of using
Discuss
Answer: (d).a short circuited stub at load
Q220.
Consider the following test signal patterns

1. Ramp
2. Grill
3. Grey shades
4. Sine pulse
5. Picture line up generating equipment

Which of the above are used in TV studios?
Discuss
Answer: (a).All