Lipids,Biological Membranes and Transport MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Lipids,Biological Membranes and Transport, a fundamental topic in the field of Biochemistry. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Lipids,Biological Membranes and Transport MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Lipids,Biological Membranes and Transport mcq questions that explore various aspects of Lipids,Biological Membranes and Transport problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Lipids,Biological Membranes and Transport principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Biochemistry tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Lipids,Biological Membranes and Transport MCQs are your pathway to success in mastering this essential Biochemistry topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Lipids,Biological Membranes and Transport. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Lipids,Biological Membranes and Transport knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Lipids,Biological Membranes and Transport MCQs | Page 9 of 16

Discover more Topics under Biochemistry

Q81.
The lipids with potent bio activities derived from isoprenoid precursors are common in __________
Discuss
Answer: (a).Vitamin A, K, ubiquinone and dolichol
Q82.
Which of the following vitamin is responsible for Caโบ² and phosphate metabolism?

a.

A

b.

K

c.

E

d.

D

Discuss
Answer: (d).D
Q83.
How many products are obtained by the hydrolysis of phosphatidylinositol by phospholipase C?

a.

1

b.

2

c.

3

d.

4

Discuss
Answer: (b).2
Discuss
Answer: (b).They are more soluble in water
Q85.
Which would move faster in thin layer chromatography?
Discuss
Answer: (a).Beeswax
Q86.
In which type of chromatography, solvents of increasing polarity are passed through a column of silica gel?
Discuss
Answer: (c).Adsorption chromatography
Q87.
Phosphatidylinositol, phosphatidylglycerol and phosphatidylserine are easily separated by __________
Discuss
Answer: (b).TLC
Q88.
For the determination of fatty acid composition, transesterification is done in a warm aqueous solution of __________
Discuss
Answer: (c).NaOH+methanol
Q89.
A mixture of fatty acyl methyl esters are separated based on __________
Discuss
Answer: (b).Chain length and degree of saturation
Q90.
Which technique is preferred in the separation of fatty acyl methyl esters from a mixture?
Discuss
Answer: (a).Gas-liquid chromatography