Principles of Bioenergetics and Glycolysis MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Principles of Bioenergetics and Glycolysis, a fundamental topic in the field of Biochemistry. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Principles of Bioenergetics and Glycolysis MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Principles of Bioenergetics and Glycolysis mcq questions that explore various aspects of Principles of Bioenergetics and Glycolysis problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Principles of Bioenergetics and Glycolysis principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Biochemistry tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Principles of Bioenergetics and Glycolysis MCQs are your pathway to success in mastering this essential Biochemistry topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Principles of Bioenergetics and Glycolysis. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Principles of Bioenergetics and Glycolysis knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Principles of Bioenergetics and Glycolysis MCQs | Page 5 of 23

Discover more Topics under Biochemistry

Q41.
When concentration of the reactants is higher than the equilibrium concentration then
Discuss
Answer: (d).both (b) and (c)
Discuss
Answer: (c).The pathway oxidizes two moles of NADH to NAD+ for each mole of glucose that enters
Q43.
In glycolysis, ATP is formed by the transfer of a high-energy phosphate from 1,3-bisphosphoglycerate to ADR No such high-energy phosphate donor has ever been isolated in mitochondria because
Discuss
Answer: (b).no such phosphate donor exists
Q44.
Which of the following carbohydrate is effective in promoting the calcium absorption?
Discuss
Answer: (a).Lactose
Q45.
What condition is caused by iodine deficiency during pregnancy and is characterized by stunted growth, deafness, and mental retardation?
Discuss
Answer: (a).Cretinism
Q46.
Iodine is a part of thyroid hormone and is essential for the prevention of
Discuss
Answer: (a).goiter
Q47.
What transports copper from the intestinal cells to the liver?
Discuss
Answer: (a).Ceruloplasmin
Q48.
Which group is most often affected with copper deficiency?
Discuss
Answer: (a).Elderly woman
Q49.
Which of the following mineral is involved in protein metabolism and oxidation reactions?
Discuss
Answer: (a).Molybdenum
Q50.
Which of the following mineral deficiency may result into impaired growth and development, skin lesions and loss of appetite?
Discuss
Answer: (a).Zinc