Next Generation Wireless Network MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Next Generation Wireless Network, a fundamental topic in the field of Cognitive Radio. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Next Generation Wireless Network MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Next Generation Wireless Network mcq questions that explore various aspects of Next Generation Wireless Network problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Next Generation Wireless Network principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Cognitive Radio tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Next Generation Wireless Network MCQs are your pathway to success in mastering this essential Cognitive Radio topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Next Generation Wireless Network. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Next Generation Wireless Network knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Next Generation Wireless Network MCQs | Page 12 of 33

Discover more Topics under Cognitive Radio

Q111.
Which among the following is not a function of the dynamic spectrum access protocol?
Discuss
Answer: (b).Resolve spectrum access contention Explanation:The primary user does not interact or coordinate with the secondary user. Therefore the secondary user must be made transparent for the primary user. DSAP should avoid collision between primary users and secondary users by introducing power constraints. The spectrum should be allocated such that average network throughput is increased.
Discuss
Answer: (a).Central entity is used to lease the spectrum Explanation:The dynamic spectrum access protocol (DSAP) is a centralized protocol where a central entity is used for leasing spectrum to users in a limited geographical area. DSAP consists of clients, DSAP server, and relay for relaying information between the server and the clients that are not in the direct range of the server.
Q113.
What type of scheme is non-cooperative intra-network spectrum sharing?
Discuss
Answer: (c).Device centric Explanation:Non-cooperative intra-network spectrum sharing allocates channels depending on observed interference patterns and neighbours. The device is modified so that it can choose the channels for communication. This method exhibits poor performance when compared to cooperative schemes but the communication overhead is reduced.
Q114.
Which among the following is applied to resolve contention between users in non-cooperative intra-network spectrum sharing?
Discuss
Answer: (a).Random access techniques Explanation:Non-cooperative intra-network spectrum sharing is a rule based spectrum access approach. When more than one closely located nodes access the same channel, random access techniques are used to resolve contention. The rules help to reduce communication overhead.
Q115.
The selection of a common control channel is difficult in centralized networks.
Discuss
Answer: (b).False Explanation:The selection of a common control channel is difficult in distributed cognitive wireless networks due to the time varying spectrum environment and lack of a central controlling entity. It is overcome by choosing a licensed or an unlicensed channel as the dedicated common control channel.
Discuss
Answer: (c).Cooperative intra-network spectrum sharing Explanation:Dynamic open spectrum channel protocol aids the cooperative intra-network spectrum sharing. A busy tone is exchanged between the transmitter and the receiver in the selected busy tone channel during communication on the data channel.
Q117.
Which among the following is not an upper layer issue?
Discuss
Answer: (a).Channel sensing Explanation:Upper layer issues are the challenges in the application layer, the transport layer, and the network layer in the implementation of cognitive radio networks. Route selection and maintenance is a challenge of the network layer. Prevention of intrusion is a challenge of the transport layer.
Q118.
Which among the following is a not route metric?
Discuss
Answer: (d).Data size Explanation:Route metrics are parameters whose values are evaluated to assign a cost to a link in the path between the source and the destination. Routing algorithms rely on route metrics to select the optimum path for forwarding the packets.
Q119.
Which among the following is an issue for routing in cognitive radio networks?
Discuss
Answer: (c).Spectrum knowledge Explanation:The routing layer requires information about the spectrum for determining the path of communication. The consolidation of information obtained by sensing and by characterization operations of the physical layer is a challenge as it is difficult to decide which information should be stored. The user requires local as well as global knowledge of the spectrum.
Q120.
What is the term used to define the additional data that has to be transferred other than the message during communication?
Discuss
Answer: (d).Overhead Explanation:Overhead refers to the additional transmissions that exceed the allowable number of transmissions resulting in a decrease of efficiency and throughput of the entire network. For example, in cooperative sensing, before transmission of information, the sensing information collected by a user has to be forwarded to other secondary users in the network.