Next Generation Wireless Network MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Next Generation Wireless Network, a fundamental topic in the field of Cognitive Radio. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Next Generation Wireless Network MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Next Generation Wireless Network mcq questions that explore various aspects of Next Generation Wireless Network problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Next Generation Wireless Network principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Cognitive Radio tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Next Generation Wireless Network MCQs are your pathway to success in mastering this essential Cognitive Radio topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Next Generation Wireless Network. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Next Generation Wireless Network knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Next Generation Wireless Network MCQs | Page 13 of 33

Discover more Topics under Cognitive Radio

Discuss
Answer: (b).Link capacity is a route metric used to represent link failure Explanation:Link failure arises due to the arrival of a primary user or due to the lack of replacement of a displaced intermediary node. Link failure, depending on the triggering event, may be recovered by employing an extra power signal.
Q122.
Which among the following is not a route metric of the routing issue mobility handling?
Discuss
Answer: (c).Throughput Explanation:Mobility handling is required when a secondary user moves from one place to another due to the arrival of a primary user or due to variation in the spectrum environment. It is also required when an intermediary node leaves the path of communication. Mobility handling is responsible for finding an alternate node and re-establishing communication.
Q123.
Which among the following issues consider cost as a route metric?
Discuss
Answer: (d).Best path selection Explanation:Best path selection considers the following route metrics namely delay, power efficiency, interference, throughput, and cost. The path that closely meets the quality of service requirements of the application is chosen as the best path. The cognitive radio network calculates several paths considering the possibility of the arrival of a primary user, the robustness of a path, etc.
Q124.
Why common channel control is required for routing?
Discuss
Answer: (c).Broadcasting Explanation:The existing routing protocols for functionalities such as neighbour discovery, route discovery, and route establishment need to broadcast messages either globally or locally. The lack of a common control channel makes it difficult to send broadcast messages in xG networks.
Q125.
Which among the following issues require channel-based models for analysis?
Discuss
Answer: (d).Intermittent connectivity Explanation:Intermittent connectivity is caused due to the time-changing nature of the spectrum and loss of channel due to the arrival of the primary user. It is also due to the fact that when the user chooses a channel for communication, the node cannot be reached through other channels. Thus channel-based models are required for developing time-based solutions.
Discuss
Answer: (b).Handle multiple interfaces Explanation:An xG terminal uses multiple interfaces to interact with multiple nodes. Queue management is responsible for finding an interface best suited for the traffic in the spectrum environment. Queues are generated after evaluating each interface with each traffic type.
Q127.
Which among the following is not a network layer attack?
Discuss
Answer: (b).Jamming attack Explanation:Network endo parasite attack increases the amount of interference. Channel ecto parasite attack switches its interference to a channel occupied by a high priority user. Low cost ripple effect attack shares false channel assignment information.
Q128.
Cross layer approach is the combination of route selection and spectrum management.
Discuss
Answer: (a).True Explanation:Cross layer approach jointly considers route and spectrum selection in xG networks. Typically, route selection is carried out centrally with a global view of the network. On constructing a route, each hop is associated with a time slot and a channel.
Q129.
Which among the following does not cause performance degradation on TCP level?
Discuss
Answer: (d).Access delay Explanation:Transmission Control Protocol is a connection oriented, reliable, end to end protocol of the transport layer. TCP generally exhibits performance degradation in wireless networks due to a high packet loss rate. Cognitive radio introduces new challenges such as interruption due to loss of availability of a channel.
Q130.
Which among the following influences packet loss probability?
Discuss
Answer: (d).Medium Access Control protocol Explanation:Packet loss probability is computed to predict wireless link error. It relies on the access technology, operating frequency, interference level, and available bandwidth. Wireless channel access delay relies on operation frequency, interference level, and medium access control protocol.