Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 10 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q91.
Statement: "As our business is expanding, we need to appoint more staff." Owner of a company informs his staff.
Assumptions:

I. The present staff is not competent.
II. More staff will further expand the business.
III. Suitable persons to be taken as staff will be available.
Discuss
Answer: (d).Only III is implicit
Q92.
Statement: The address of the Principal to the students, "Dear students, if you want a healthy mind, listen to music."
Assumptions:

I. Normally students like to follow good advice.
II. It is desirable to develop a healthy mind.
III. It is the duty of the Principal to advise the students.
Discuss
Answer: (a).Only I and II are implicit
Q93.
Statement: The national air carrier has decided to start a weekly air service from town A to town B.
Assumptions:

I. There will be enough passengers to make the operation economically viable.
II. Other carriers may not start such service.
III. The people staying around these towns can afford the cost of air travel.
Discuss
Answer: (d).None of these
Q94.
Statement: 'Move into the upper echelons without paying a steep price - Book a luxurious flat with us'. An advertisement of a construction company for its prestigious project.
Assumptions:

I. It is possible to join the select band of rich people by hard work.
II. Staying in luxury without paying steep price is the criterion of upper crust of the society.
III. Booking a luxurious flat is very easy now.
Discuss
Answer: (c).Only III is implicit
Q95.
Statement: The school authority decided to open a summer school this year in the school compound for the students in the age range of 7 - 14 years.
Assumptions:

I. All the students will attend the summer school.
II. All the parents will prefer to remain in the city than going out of town for enabling their children to attend the summer school.
III. Those who cannot afford to go out of station will send their children to summer school.
Discuss
Answer: (a).None is implicit
Q96.
Statement: The campaign of 'Keep your city clean' started by the Civil Council did not evoke any response from the citizens.
Assumptions:

I. People do not desire to keep their city clean.
II. The Civil Council has failed in its campaign.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q97.
Statement: The district administration has issued a circular to all the farmers under its jurisdiction advising them for not using pesticides indiscriminately as it may pollute the ground water.
Assumptions:

I. People may stop using ground water if the farmers continue to use pesticides indiscriminately.
II. Farmers may refrain from using pesticides indiscriminately.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q98.
Statement: The coffee powder of company X is quite better in taste than the much advertised coffee of company Y.
Assumptions:

I. If your product is not good, your spend more on advertisement.
II. Some people are tempted to buy a product by the advertisement.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q99.
Statement: Please do not use lift while going down - an instruction on the top floor of a five-storey building.
Assumptions:

I. While going down, the lift is unable to carry any load.
II. Provision of lift is a matter of facility and not of right.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q100.
Statement: "I have not received telephone bills for nine months inspite of several complaints" - A telephone customer's letter to the editor of a daily
Assumptions:

I. Every customer has a right to get bills regularly from the telephone company.
II. The customer's complaints point to defect in the services which are expected to be corrected.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit