Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 6 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q51.
Statement: "All are cordially invited to attend the entertainment programme. It is free." - An announcement in a newspaper.
Assumptions:

I. People generally do not go to entertainment programmes which are free.
II. Some people, though interested in entertainment programmes, cannot afford purchasing the tickets.
III. Generally, a free entertainment programme is of a good quality.
Discuss
Answer: (c).Only II is implicit
Q52.
Statement: Ravi decided to leave office at 4.00 p.m. to catch a flight to Bangalore departing at 6.00 p.m.
Assumptions:

I. The flight to Bangalore may be delayed.
II. He may be able to reach airport well before 6.00 p.m.
III. He may get adequate time to search for a vehicle to go to the airport.
Discuss
Answer: (c).Only II and III are implicit
Q53.
Statement: "Put. a notice on the board that all the employees should come on time to office." - An officer tells his assistant.
Assumptions:

I. All the employees come late.
II. Employees read such notice on the board.
III. Employees will follow the instructions.
Discuss
Answer: (c).Only II and III are implicit
Q54.
Statement: In order to reduce the gap between income and expenditure, the company has decided to increase the price of its product from next month.
Assumptions:

I. The rate will remain more or less same after the increase.
II. The expenditure will more or less remain the same in near future.
III. The rival companies will also increase the price of the similar product.
Discuss
Answer: (d).None of these
Q55.
Statement: 'Several labour and industrial courts in this State have no proper premises. Vacancies of judges and stenos are kept pending.' - A statement of a retired judge of State X.
Assumptions:

I. Adequate number of staff and judges helps in the smooth functioning of the industrial and labour courts.
II. The State is not bothered about the condition of the labour and industrial courts.
III. Physical facilities of an office help in increasing efficiency of its employees.
Discuss
Answer: (d).All I, II and III are implicit
Q56.
Statement: "A rare opportunity to be a professional while you are at home." - An advertisement for computer literate housewives by a computer company.
Assumptions:

I. Some housewives simultaneously desire to become professional.
II. Computer industry is growing at a fast pace.
III. It is possible to be a professional as well as a housewife.
Discuss
Answer: (c).Only I and III are implicit
Q57.
Statement: Pramod decided to get the railway reservation in May, for the journey he wants to make in July, to Madras.
Assumptions:

I. The railways issues reservations two months in advance.
II. There are more than one trains to Madras.
III. There will be vacancy in the desired class.
Discuss
Answer: (a).Only I is implicit
Q58.
Statement: "To make the company commercially viable, there is an urgent need to prune the staff strength and borrow money from the financial institutions." - Opinion of a consultant.
Assumptions:

I. The financial institutions lend money for such proposals.
II. The product of the company has a potential market.
III. The employees of the company are inefficient.
Discuss
Answer: (c).Only I and II are implicit
Q59.
Statement: The university Authority has decided to decentralize conduct of terminal examinations and give this responsibility to each college for its students to avoid delay in declaration of results.
Assumptions:

I. The colleges are equipped to carry out this responsibility.
II. There may not be uniformity in evaluation standard across the colleges.
III. The students may welcome this new development.
Discuss
Answer: (d).Only I and III are implicit
Q60.
Statement: Ten candidates, who were on the waiting list, could finally be admitted to the course.
Assumptions:

I. Wait-listed candidates do not ordinarily get admission.
II. A large number of candidates were on the waiting list.
III. The number of candidates to be admitted is small.
Discuss
Answer: (a).None is implicit