Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 5 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q41.
Statement: Considering the tickets sold during the last seven days, the circus authorities decided to continue the show for another fortnight which includes two weekends.
Assumptions:

I. People may not turn up on weekdays.
II. The average number of people who will be visiting circus will be more or less same as that of the last seven days.
III. There may not be enough response at other places.
Discuss
Answer: (c).Only II is implicit
Q42.
Statement: Give this packet to Mr. X at his residence and return immediately. In case you are likely to be late inform me - Mr. A tells his clerk.
Assumptions:

I. The clerk never informs about his late coming.
II. The clerk may not obey Mr. As instructions.
III. The clerk may not inform his late coming unless instructed.
Discuss
Answer: (d).Only III is implicit
Q43.
Statement: An advertisement: Now you can own a new car in just Rs. 1,999 per month.
Assumptions:

I. People aspire for owning a car.
II. People do not want to buy used cars.
III. Most people can afford to pay Rs. 1,999 per month for a new car.
Discuss
Answer: (d).All are implicit
Q44.
Statement: The company has recently announced a series of incentives to the employees who are punctual and sincere.
Assumptions:

I. Those who are not punctual at present may get motivated by the announcement.
II. The productivity of the company may increase.
III. The profit earned by the company may be more than the amount to be spent for the incentive programmes.
Discuss
Answer: (a).Only I and II are implicit
Q45.
Statement: The economic condition continues to be critical even after a good harvest season.
Assumptions:

I. The economic condition was not critical before the harvest season.
II. The economic condition could not have improved without a good harvest season.
III. The economic condition was expected to improve after a good harvest season.
Discuss
Answer: (d).Only III is implicit
Q46.
Statement: "If you are a mechanical engineer, we want you as our supervisor." - An advertisement by Company X.
Assumptions:

I. Mechanical engineers are expected to be better performers by Company X.
II. The Company X needs supervisors.
III. Mechanical engineers may get attracted and apply to Company X.
Discuss
Answer: (d).All are implicit
Q47.
Statement: "Use Riya cold cream for fair complexion." - An advertisement.
Assumptions:

I. People like to use cream for fair complexion.
II. People are easily fooled.
III. People respond to advertisements.
Discuss
Answer: (d).Only I and III are implicit
Q48.
Statement: Quality of life of a person is not dependent only on his wealth.
Assumptions:

I. The aim of most people is just to acquire more wealth.
II. There are some factors other than wealth which contribute to the quality of life.
III. Wealth does not contribute to the quality of life at all.
Discuss
Answer: (c).Only II is implicit
Q49.
Statement: The civic authority has decided that all the factories located inside the city limits be shifted outside to reduce the level of environmental pollution in the city.
Assumptions:

I. The pollution level in the city in future may reduce after these factories are shifted outside the city limit.
II. Enough usable land is available outside the city limit for these factories.
III. Many of these factories may shift to some other smaller towns to remain profitable.
Discuss
Answer: (b).Only I and II are implicit
Q50.
Statement: State Council For Teacher Education (SCTE) has laid down guidelines in respect of minimum qualifications for a person to be employed as a teacher in universities or in recognised institutions.
Assumptions:

I. The authorities will now appoint only qualified teachers.
II. Only qualified people will apply for the teaching post.
III. SCTE decides all the norms of educational qualifications for teaching faculty.
Discuss
Answer: (d).All are implicit