Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 7 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q61.
Statement: The civic authority has decided that all the factories located inside the city limits be shifted outside to reduce the level of environmental pollution in the city.
Assumptions:

I. The pollution level in the city in future may reduce after these factories are shifted outside the city limit.
II. Enough usable land is available outside the city limit for these factories.
III. Many of these factories may shift to some other smaller towns to remain profitable.
Discuss
Answer: (b).Only I and II are implicit
Q62.
Statement: State Council For Teacher Education (SCTE) has laid down guidelines in respect of minimum qualifications for a person to be employed as a teacher in universities or in recognised institutions.
Assumptions:

I. The authorities will now appoint only qualified teachers.
II. Only qualified people will apply for the teaching post.
III. SCTE decides all the norms of educational qualifications for teaching faculty.
Discuss
Answer: (d).All are implicit
Q63.
Statement: The X passenger car manufacturing company announced a sharp reduction in the prices of its luxury cars.
Assumptions:

I. There may be an increase in the sale of luxury cars of Company X.
II. The other such car manufacturers may also reduce their prices.
III. The competitor companies may not reduce their prices.
Discuss
Answer: (d).None of these
Q64.
Statement: "Buy pure and natural honey of company X." - An advertisement in a newspaper.
Assumptions:

I. Artificial honey can be prepared.
II. People do not mind paying more for pure and natural honey.
III. No other company supplies pure honey.
Discuss
Answer: (a).Only I is implicit
Q65.
Statement: Unable to manage with the present salary, Arun has decided to join another company.
Assumptions:

I. The new company has better work environment.
II. The present company offers moderate pay packets.
III. The new company offers higher salary to all its employees.
Discuss
Answer: (b).Only II is implicit
Q66.
Statement: The employees association has appealed to the Managers of Company Z to introduce written examinations for clerical cadre recruitment to prevent selection of incompetent persons.
Assumptions:

I. So far the Company Z used to select candidates without conducting a written examination.
II. A written examination can help to identify competent persons.
III. At higher level, written examination may not be of much use.
Discuss
Answer: (a).Only I and II are implicit
Q67.
Statement: To improve the employment situation in India, there is a need to recast the present educational system towards implementation of scientific discoveries in daily life.
Assumptions:

I. The students after completing such education may be able to earn their livelihood.
II. This may bring meaning of education in the minds of the youth.
III. The state may earn more revenue as more and more people will engage themselves in self-employment.
Discuss
Answer: (b).Only I and II are implicit
Q68.
Statement: The professor announced in the class that the next periodical examination will be held on 15th of the next month.
Assumptions:

I. All the students may appear in the examination.
II. The college will remain open on 15th of the next month.
III. The students can study till 15th of the next month to pass the examination.
Discuss
Answer: (c).Only II and III are implicit
Q69.
Statement: The situation of this area still continues to be tense and out of control. People are requested to be in their homes only.
Assumptions:

I. There had been some serious incidents.
II. People will not go to the office.
III. Normalcy will be restored shortly.
Discuss
Answer: (b).Only I and II are implicit
Q70.
Statement: "Television X - the neighbour's envy, the owner's pride" - A T.V. advertisement.
Assumptions:

I. Catchy slogans appeal to people.
II. People are envious of their neighbours superior possessions.
III. People want to be envied by their neighbours.
Discuss
Answer: (a).Only I and II are implicit