Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 4 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q31.
Statement: "We must introduce objective type tests to improve our examinations for admission to MBA." - The Chairman of the Admission Committee tells the Committee.
Assumptions:

I. The admission at present is directly through the interview.
II. The Admission Committee is desirous of improving the admission examinations.
III. The Chairman himself is an MBA.
Discuss
Answer: (b).Only II is implicit
Q32.
Statement: Use 'X' brand shoes. These are durable and available in all sizes. - An advertisement in the newspaper A.
Assumptions:

I. Normally people like durable shoes.
II. Very few people read advertisement in a newspaper.
III. Very few people read the newspaper A.
Discuss
Answer: (d).None of these
Q33.
Statement: The State Government has unilaterally increased by five percent octroi on all commodities entering into the state without seeking approval of the Central Government.
Assumptions:

I. The State Government may be able to implement its decision.
II. The Central Government may agree to support the State Government's decision.
III. The State Government may be able to earn considerable amount through the additional octroi.
Discuss
Answer: (c).All are implicit
Q34.
Statement: In the recently held All India Commerce Conference the session on 'Management of Service Sector in India' surprisingly attracted large number of participants and also received a very good media coverage in the leading newspapers.
Assumptions:

I. People were not expecting such an encouraging response for service sector.
II. Service sector is not managed properly in India.
III. Media is always very positive towards service sector.
Discuss
Answer: (b).Only I is implicit
Q35.
Statement: The simplest and the most cost-effective way to upgrade your home Exchange your old furniture and get 25% to 33% off on the new furniture.' - An advertisement of a furniture company.
Assumptions:

I. Nowadays, there is no demand for furniture products unless some attractive scheme is offered.
II. Some customers always desire to have best quality and do not bother either for cost or for convenience.
III. Some customers want to keep their home up-to-date with reasonable cost and with less hassles.
Discuss
Answer: (c).Only III is implicit
Q36.
Statement: Everybody loves reading adventure stories.
Assumptions:

I. Adventure stories are the only reading material.
II. Nobody loves reading any other material.
III. All are literate.
Discuss
Answer: (a).None is implicit
Q37.
Statement: Delink degrees with jobs. Then, boys will think twice before joining colleges.
Assumptions:

I. Boys join college education for getting jobs.
II. A degree is of no use for getting a job.
III. Girls do not try for jobs.
Discuss
Answer: (a).Only I is implicit
Q38.
Statement: In spite of the heavy rains the traffic has not been disrupted this year.
Assumptions:

I. The traffic is disrupted in rainy seasons only.
II. Rains do not affect traffic movement.
III. Adequate precautions were taken for traffic management during rainy season.
Discuss
Answer: (c).Only III is implicit
Q39.
Statement: The company has decided to increase the price of all its products to tackle the precarious financial position.
Assumptions:

I. The company may be able to wipe out the entire losses incurred earlier by this decision.
II. The buyers may continue to buy its products even after the increase.
III. The company has adequate resources to continue production for few more months.
Discuss
Answer: (a).Only I and III are implicit
Q40.
Statement: Tender specification will not be issued to the firms where there is 25% or more default in supplies against earlier purchase orders placed on them' - Condition of a Company X inviting tenders for the purchase of material.
Assumptions:

I. The Company X will be watching the quality of performance of its suppliers.
II. This time the firms should keep the percentage of default as less as possible.
III. The Company X expects quality and professional approach from its suppliers.
Discuss
Answer: (d).None of these