Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 2 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q11.
Statement: There is big boom in drug business and a number of jhuggi-jhopari dwellers in Delhi can be seen pedalling with small pouches of smack and brown sugar.
Assumptions:

I. Drug addiction is increasing in the country, specially in the capital.
II. All the big dons involved in the smuggling of drugs live in jhuggi-jhopari areas.
III. Most of the jhuggi-jhopari dwellers would do anything for money.
Discuss
Answer: (d).Only I and III are implicit
Q12.
Statement: "X-chocolate is ideal as a gift for someone you love." - An advertisement.
Assumptions:

I. People generally give gifts to loved ones.
II. Such advertisements generally influence people.
III. Chocolate can be considered as a gift item.
Discuss
Answer: (d).All are implicit
Q13.
Statement: "The bridge was built at the cost of Rs. 128 crores and even civil bus service is not utilizing it, what a pity to see it grossly underutilized." - A citizen's view on a new flyover linking east and west sides of a suburb.
Assumptions:

I. The building of such bridges does not serve any public objective.
II. There has to be some accountability and utility of money spent on public projects.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q14.
Statement: Because of the large number of potholes in road X, reaching airport in time has become difficult.
Assumptions:

I. Reaching airport in time may not be always necessary.
II. There is no other convenient road to the airport.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q15.
Statement: Safety and health practices in many Indian companies are well below the international standards.
Assumptions:

I. International standards of health and safety are ideal and unrealistic.
II. Indian organizations do not consider safety and health management as their prime social responsibility.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q16.
Statement: Greater public participation results in good civic governance. - Statement of Municipal Commissioner of City A.
Assumptions:

I. The municipal office is not competent to effect good civic administration.
II. Good civic governance is a matter of collective will and effort of the people and administration.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q17.
Statement: The regulatory authority has set up a review committee to find out the reasons for unstable stock prices.
Assumptions:

I. The investors may regain confidence in stock market by this decision.
II. The review committee has the expertise to find out the causes for volatility in the stock market.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q18.
Statement: Please note that the company will provide accommodation to only outside candidates if selected.' - A condition in an advertisement.
Assumptions:

I. The local candidates would be having some other arrangement for their stay.
II. The company plans to select only local candidates.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q19.
Statement: "You are hereby appointed as a programmer with a probation period of one year and your performance will be reviewed at the end of the period for confirmation." - A line in an appointment letter.
Assumptions:

I. The performance of an individual generally is not known at the time of appointment offer.
II. Generally an individual tries to prove his worth in the probation period.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q20.
Statement: It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so.
Assumptions:

I. At that age the child reaches appropriate level of development and is ready to learn.
II. The schools do not admit children after six years of age.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit