Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 18 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q171.
Statement: The President assured the people that elections will be held here after every five years,
Assumptions:

I. People are afraid that the elections may not be held at all.
II. People are afraid that the elections may not be held after five years.
Discuss
Answer: (c).Either I or II is implicit
Q172.
Statement: Interview conducted for selecting people for jobs should measure personality characteristics of candidates.
Assumptions:

I. Performance on job depends on personality characteristics.
II. Personality characteristics can be measured in interview.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q173.
Statement: Do not copy our software without our permission - A notice.
Assumptions:

I. It is possible to copy the software.
II. Such warning will have some effect.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q174.
Statement: Retired persons should not be appointed for executive posts in other organisations.
Assumptions:

I. Retired persons may lack the zeal and commitment to carry out executive's work.
II. Retired persons do not take interest in the work and welfare of the new organisation.
Discuss
Answer: (d).Neither I nor II is implicit
Q175.
Statement: "In my absence, I request you to look after the affairs of our company." - B tells C.
Assumptions:

I. C may not accept the request of B.
II. C has the expertise to handle the affairs of the company.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q176.
Statement: An announcement: Passengers in their own interest are advised to fasten their seat belts while seated in the trolley of the ropeway.
Assumptions:

I. People are always careful about their own safety.
II. Unless advised, passengers might not use the seat belts.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q177.
Statement: "Banking services are fine tuned to meet growing business needs," - An advertisement.
Assumptions:

I. Banking is a part of business activity
II. Industrialists prefer better banking services.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q178.
Statement: "To keep myself up-to-date, I always listen to 9.00 p.m. news on radio."- A candidate tells the interview board.
Assumptions:

I. The candidate does not read newspaper.
II. Recent news is broadcast only on radio.
Discuss
Answer: (d).Neither I nor II is implicit
Q179.
Statement: The entire north India, including Delhi and the neighbouring states remained 'powerless' the whole day of 19th December as the northern grid supplying electricity to the seven states collapsed yet again.
Assumptions:

I. The northern grid had collapsed earlier.
II. The grid system of providing electricity to a group of states is an ineffective type of power supply system.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q180.
Statement: Believe me, I have read it in newspaper X.
Assumptions:

I. Newspaper X gives reliable information/news.
II. I am reporting exactly as it is given in newspaper X.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit