Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 20 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q191.
Statement: No budgetary provision for the purpose of appointing additional faculty would be made in the context of institute's changed financial priorities.
Assumptions:

I. Appointment of faculty requires funds.
II. There are areas other than appointment of faculty which require more financial attention.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q192.
Statement: The economic condition of the country has gone from bad to worse.
Assumptions:

I. The government has failed to tackle economic problems.
II. People are not cooperating with the government.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q193.
Statement: A Notice Board at a ticket window: Please come in queue.'
Assumptions:

I. Unless instructed people will not form queue.
II. People any way want to purchase tickets.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q194.
Statement: Children, who get encouragement, usually perform better. - A note by the Principal to the parents.
Assumptions:

I. Some parents do not encourage children.
II. Parents may follow Principal's advice.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q195.
Statement: "According to me, you should get your child examined by a specialist doctor." - A tells B.
Assumptions:

I. Specialist doctors are able to diagnose better than ordinary doctors.
II. B will certainly not agree with A's advice.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q196.
Statement: The government is making efforts to boost tourism in State X.
Assumptions:

I. Tourism in State X dropped following political unrest.
II. Special discounts in the air fare have been announced.
Discuss
Answer: (d).Neither I nor II is implicit
Q197.
Statement: "Best way to solve this problem of workers' dissatisfaction is to offer them cash rewards. If this type of incentive can solve the problem in CIDCO Company then why not here." - A Personnel Manager tells the Chairman of a company.
Assumptions:

I. The reason for workers' dissatisfaction in both the companies was similar.
II. Monetary incentives have universal appeal.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q198.
Statement: The General Administration Department has issued a circular to all the employees informing them that henceforth the employees can avail their lunch break at any of the half-hour slots between 1.00 p.m. and 2.30 p.m.
Assumptions:

I. The employees may welcome the decision and avail lunch break at different time's slots.
II. There may not be any break in the work of the organization as the employees will have their lunch break at different time slots.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q199.
Statement: Lock your valuables in a cupboard and call everybody gentleman.
Assumptions:

I. Valuables locked in cupboard cannot be stolen.
II. Stealing is a crime.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q200.
Statement: "The function will start at 3 P.M. You are requested to take your seats before 3 P.M." - Last sentence in an invitation card.
Assumptions:

I. If the invitee is not in his seat before 3 P.M., the function will not start.
II. Function will start as scheduled.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit