Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 22 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q211.
Statement: Market trends are changing continuously and with increasing competitiveness, the consumer's demands with respect to the prices and quality are gradually increasing.
Assumptions:

I. The consumers did not care for the prices and quality earlier.
II. Market competitiveness is not favourable for the consumers.
Discuss
Answer: (d).Neither I nor II is implicit
Q212.
Statement: The school authorities have decided to increase the number of students in each classroom to seventy from the next academic session to bridge the gap between the income and the expenditure to a large extent.
Assumptions:

I. The income generated by way of fees of the additional students will be sufficient enough to bridge the gap.
II. The school will get all the additional students in each class from the next academic session.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q213.
Statement: All the employees are notified that the organisation will provide transport facilities at half cost from the nearby railway station to the office except those who have been provided with travelling allowance.
Assumptions:

I. Most of the employees will travel by the office transport.
II. Those who are provided with travelling allowance will not read such notice.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q214.
Statement: The government has decided to hold the employers responsible for deducting tax at source for all its employees.
Assumptions:

I. The employers may still not arrange to deduct tax at source for its employees.
II. The employees may not allow the employers to deduct tax at source.
Discuss
Answer: (d).Neither I nor II is implicit
Q215.
Statement: Whenever you have any doubt on this subject, you may refer to the book by Enn and Enn.
Assumptions:

I. The book by Enn and Enn is available.
II. There is no other book on this subject.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q216.
Statement: I can take you quickly from Kanpur to Lucknow by my cab but then you must pay me double the normal charges,
Assumptions:

I. Normally, it will take more time to reach Lucknow from Kanpur.
II. People want to reach quickly but they will not pay extra money for it.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q217.
Statement: "I would like to study the impact of pay revision on job satisfaction of employees." - A tells B.
Assumptions:

I. Job satisfaction can be measured.
II. A has necessary competence to undertake such study.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q218.
Statement: In Bombay, railway trains are indispensable for people in the suburbs to reach their places of work on time.
Assumptions:

I. Railway trains are the only mode of transport available in the suburbs of Bombay.
II. Only railway trains run punctually.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q219.
Statement: The government has decided to reduce its subsidy on LPG; however the subsidy on kerosene remains unchanged.
Assumptions:

I. Those people who buy LPG can afford to purchase LPG for a higher price.
II. Many people may stop buying LPG and instead use kerosene.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q220.
Statement: It is not true that the mightiest superpower always wins wars and gets accolades from other countries.
Assumptions:

I. Winners are sometimes admired and appreciated.
II. Winners are occasionally criticized.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit