Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 23 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q221.
Statement: To investigate the murder of the lone resident of a flat, the police interrogated the domestic servant, the watchman of the multi-storeyed buildings and the liftman.
Assumptions:

I. The domestic servant, watchman and the liftman can give a clue about the suspected murder.
II. Generally in such cases the persons known to the resident are directly or indirectly involved in the murder.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q222.
Statement: The integrated steel plants in India would no longer have to depend on imports for continuous casting refractories.
Assumptions:

I. Continuous casting refractories are needed by India.
II. Continuous casting refractories are in demand.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q223.
Statement: Equality of income throughout a community is the essential condition for maximising the total utility which the total income available could confer on the members of that community.
Assumptions:

I. If extra income were taken from the rich and given to the poor, the total utility experienced by the community would increase.
II. Equal pay for equal work.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q224.
Statement: "Present day education is in shambles and the country is going to the dogs."
Assumptions:

I. A good education system is essential for the well-being of a nation.
II. A good education alone is sufficient for the well-being of a nation.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q225.
Statement: If the city bus which runs between Ram Nagar and Sant Colony is extended to Vasant Vihar, it will be convenient. - Appeal of residents of Ram Nagar to the city bus company.
Assumptions:

I. The convenience of the city bus company is much more important than the needs of the consumers.
II. The city bus company is indifferent to the aspirations of the residents of Sant Colony.
Discuss
Answer: (d).Neither I nor II is implicit
Q226.
Statement: If Rajan has finished reading the instructions, then let him begin the activities accordingly.
Assumptions:

I. Rajan would understand the instructions.
II. Rajan is capable of performing the activities.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q227.
Statement: The civic authority appealed to the people for reduction in usage of water as there may be an acute shortage during the coming weeks.
Assumptions:

I. There will be no rain in recent future.
II. The people are ready to follow the advice of the civic authority.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q228.
Statement: Sachin's mother instructed him to return home by train if it rains heavily.
Assumptions:

I. Sachin may not be able to decide himself if it rains heavily.
II. The trains may ply even if it rains heavily.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q229.
Statement: "Please put more people on the job to make up for the delay."
Assumptions:

I. Delay is inevitable in most jobs.
II. Output will increase with more number of people on the job.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q230.
Statement: In spite of less than normal rainfall in the catchment areas during the first two months of monsoon of the lakes supplying water to the city the authority has not yet affected any cut in the water supply to the city.
Assumptions:

I. The rainfall during the remaining part of the monsoon may be adequate for normal water supply.
II. The present water level of the lakes supplying water to the city may be adequate for normal supply.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit