Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 19 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q181.
Statement: Many people have expressed surprise as the princess has broken the royal tradition of marriage by choosing a commoner as her life partner.
Assumptions:

I. People expect royal families to observe customs and traditions.
II. People still value 'purity of royal blood' and 'status' when it comes to a marriage of members of royal family.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q182.
Statement: Highly brilliant and industrious students do not always excel in the written examination.
Assumptions:

I. The written examination is good mainly for mediocre students.
II. The brilliant and industrious students cannot always write good answers in the exam
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q183.
Statement: Science is a sort of news agency comparable in principle to other new agencies. But this news agency gives us information which is reliable to an extraordinary high degree due to elaborate techniques of verification and its capacity to survive centuries. So, science should be read with as much interest as we read news.
Assumptions:

I. Science encourages investigative spirit.
II. People read news out of interest.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q184.
Statement: Deepak has a large collection of books and he keeps on purchasing new books to add to his collection.
Assumptions:

I. Deepak loves and cares for books.
II. Deepak has read each and every book that he has purchased.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q185.
Statement: An advertisement in a newspaper - "Wanted unmarried, presentable, matriculate girls between 18 and 21, able to speak fluently in English to be taken as models."
Assumptions:

I. Fluency in English is a pre-requisite for good performance as a model.
II. Height does not matter in performing as a model.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q186.
Statement: There has been a remarkable increase in the air traffic in India during the past few years.
Assumptions:

I. Travelling by air has become a status symbol now.
II. Large numbers of peoples are able to afford air travel now.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q187.
Statement: "Blue tie would help us identify our staff from others." - A suggestion in a company.
Assumptions:

I. The company needs to identify its staff.
II. Blue tie is the latest fashion.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q188.
Statement: "In the recently imposed war, global public opinion was dishonoured by the economically strong and scientifically advanced superpower."
Assumptions:

I. Superpowers need not take any heed of global public opinion.
II. Global public opinion must have been against the imposition of war.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q189.
Statement: How is it that the village is not shown in this so-called official map of this district?
Assumptions:

I. The official district map is expected to show all the villages of that district.
II. This is not an authentic and official map.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q190.
Statement: The cost of living has gone up in India.
Assumptions:

I. The price of essential commodities has gone up in recent times.
II. Many luxury goods are available in plenty in the country.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit