Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 26 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q251.
Statement: The host in one of the popular T.V. programmes announced that the channel will contact the viewers between 9.00 a.m. to 6.00 p.m. on weekdays and the lucky ones will be given fabulous prizes.
Assumptions:

I. The people may remain indoors to receive the phone call.
II. More people may start watching the programme.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q252.
Statement: The electric supply corporation has decided to open a few more collection centres in the business district area.
Assumptions:

I. The people in the area may welcome the decision.
II. Henceforth there may be less time required by the customers for paying electricity bill.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q253.
Statement: The office building needs repairing just as urgently as it needs internal as well as external painting.
Assumptions:

I. Efficiency of people working in the office cannot be improved unless office building is repaired.
II. Repairing and painting of office building require funds.
Discuss
Answer: (d).Neither I nor II is implicit
Q254.
Statement: The private bus service in the city has virtually collapsed because of the ongoing strike of its employees.
Assumptions:

I. Going on strikes has become the right of every employee.
II. People no more require the services of private bus operators.
Discuss
Answer: (d).Neither I nor II is implicit
Q255.
Statement: Neither fascism nor communism has any chance of succeeding in America.
Assumptions:

I. American people are strongly in favour of preserving the rights of the individual.
II. Americans have so far not suffered any pangs of poverty or deprivation.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit
Q256.
Statement: Amongst newspapers, I always read the National Times.
Assumptions:

I. The National Times gives very comprehensive news.
II. Some people prefer other newspapers.
Discuss
Answer: (b).Only assumption II is implicit
Q257.
Statement: "Get rid of your past for future, get our new generation fridge at a discount in exchange of old"- An advertisement.
Assumptions:

I. The sales of the new fridge may increase in the coming months.
II. People prefer to exchange future with past.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q258.
Statement: "Everyone desires to buy a personal computer", statement of a college student.
Assumptions:

I. Personal computers are not a need but a luxury.
II. Use of personal computers improves quality of skill.
Discuss
Answer: (d).Neither I nor II is implicit
Q259.
Statement: "It has become a necessity to computerize all the functions of our Institute to maintain the present position." - A statement of the Director of XYZ Institute.
Assumptions:

I. Unless computerized, the Institute will fall behind the race.
II. The functions of the Institute are too complex to be handled manually.
Discuss
Answer: (d).Both I and II are implicit
Q260.
Statement: The product X that you have asked for is not with us but can be made available against firm order from you.
Assumptions:

I. The product X is not in great demand.
II. The product X is out of stock as new model is coming up.
Discuss
Answer: (a).Only assumption I is implicit