Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 27 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q261.
Statement: "A rare opportunity to be a professional while you are at home." - An advertisement for computer literate housewives by a computer company.
Assumptions:

I. Some housewives simultaneously desire to become professional.
II. Computer industry is growing at a fast pace.
III. It is possible to be a professional as well as a housewife.
Discuss
Answer: (c).Only I and III are implicit
Q262.
Statement: Pramod decided to get the railway reservation in May, for the journey he wants to make in July, to Madras.
Assumptions:

I. The railways issues reservations two months in advance.
II. There are more than one trains to Madras.
III. There will be vacancy in the desired class.
Discuss
Answer: (a).Only I is implicit
Q263.
Statement: "To make the company commercially viable, there is an urgent need to prune the staff strength and borrow money from the financial institutions." - Opinion of a consultant.
Assumptions:

I. The financial institutions lend money for such proposals.
II. The product of the company has a potential market.
III. The employees of the company are inefficient.
Discuss
Answer: (c).Only I and II are implicit
Q264.
Statement: The university Authority has decided to decentralize conduct of terminal examinations and give this responsibility to each college for its students to avoid delay in declaration of results.
Assumptions:

I. The colleges are equipped to carry out this responsibility.
II. There may not be uniformity in evaluation standard across the colleges.
III. The students may welcome this new development.
Discuss
Answer: (d).Only I and III are implicit
Q265.
Statement: Ten candidates, who were on the waiting list, could finally be admitted to the course.
Assumptions:

I. Wait-listed candidates do not ordinarily get admission.
II. A large number of candidates were on the waiting list.
III. The number of candidates to be admitted is small.
Discuss
Answer: (a).None is implicit
Q266.
Statement: The successful man has the ability to judge himself correctly.
Assumptions:

I. Inability to judge correctly causes failure.
II. To judge others is of no use to a successful man.
III. The successful man cannot make a wrong judgement.
Discuss
Answer: (b).All are implicit
Q267.
Statement: A State Government suspended two additional district judges.
Assumptions:

I. They were negligent in discharging duties.
II. There was a charge of misconduct against them.
III. The government officials were biased against them.
Discuss
Answer: (b).Either I or II is implicit
Q268.
Statement: Bill Clinton is the second democrat to be re-elected as President of America, the other being the legendary Roosevelt.
Assumptions:

I. Clinton has the same qualities that Roosevelt had.
II. The majority of people in America have faith in Clinton.
III. The election campaign of Clinton's rivals was not impressive.
Discuss
Answer: (b).Only II is implicit
Q269.
Statement: "As our business is expanding, we need to appoint more staff." Owner of a company informs his staff.
Assumptions:

I. The present staff is not competent.
II. More staff will further expand the business.
III. Suitable persons to be taken as staff will be available.
Discuss
Answer: (d).Only III is implicit
Q270.
Statement: The address of the Principal to the students, "Dear students, if you want a healthy mind, listen to music."
Assumptions:

I. Normally students like to follow good advice.
II. It is desirable to develop a healthy mind.
III. It is the duty of the Principal to advise the students.
Discuss
Answer: (a).Only I and II are implicit