Organisms and Genetic Engineering MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Organisms and Genetic Engineering, a fundamental topic in the field of Genetic Engineering. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Organisms and Genetic Engineering MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Organisms and Genetic Engineering mcq questions that explore various aspects of Organisms and Genetic Engineering problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Organisms and Genetic Engineering principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Genetic Engineering tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Organisms and Genetic Engineering MCQs are your pathway to success in mastering this essential Genetic Engineering topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Organisms and Genetic Engineering. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Organisms and Genetic Engineering knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Organisms and Genetic Engineering MCQs | Page 17 of 19

Discover more Topics under Genetic Engineering

Q161.
Cells whose contents have been removed and replaced, by swelling and shrinking in solutions of suitable osmotic strength are called as ____________
Discuss
Answer: (b).ghosts
Q162.
In ___________ cells, virus replication doesn’t take place and viral DNA ___________
Discuss
Answer: (c).non-permissive, can be expressed
Q163.
SV40 is a virus and it produces how many transcripts?

a.

1

b.

2

c.

3

d.

4

Discuss
Answer: (b).2
Q164.
Splicing of the transcripts is necessary for efficient expression.
Discuss
Answer: (a).True
Q165.
T protein is required for replication. It is a product of ____________
Discuss
Answer: (c).early transcription
Q166.
Vaccinia virus is a commonly used virus and it is a member of pox virus family. It has a large genome of _____________ and can accept at least ____________ of foreign DNA.
Discuss
Answer: (a).200kb, 25kb
Q167.
Vaccinia virus produces its own ______ which is functional in _____ of infected cells where the virus also replicates.
Discuss
Answer: (c).RNA polymerase, cytoplasm
Q168.
It is beneficial to use retrovirus for genetic manipulation of cells in the culture.
Discuss
Answer: (a).True
Q169.
LNSX is a retrovirus and is combined with ______ in order to create a shuttle vector.
Discuss
Answer: (b).prokaryotic plasmid
Q170.
The retroviral transfected DNA is infected into mammalian cells by helper retrovirus. Helper retrovirus should not be packaged and the method adopted for this is?
Discuss
Answer: (d).All of the mentioned