Statement and Assumption MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Statement and Assumption, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Statement and Assumption MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Statement and Assumption mcq questions that explore various aspects of Statement and Assumption problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Statement and Assumption principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Statement and Assumption MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Statement and Assumption. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Statement and Assumption knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Statement and Assumption MCQs | Page 1 of 28

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q1.
Statement: "We do not want you to see our product on newspaper, visit our shop to get a full view." - An advertisement.
Assumptions:

I. People generally decide to purchase any product after seeing the name in the advertisement.
II. Uncommon appeal may attract the customers.
III. People may come to see the product.
Discuss
Answer: (c).Only II and III are implicit
Q2.
Statement: There is big boom in drug business and a number of jhuggi-jhopari dwellers in Delhi can be seen pedalling with small pouches of smack and brown sugar.
Assumptions:

I. Drug addiction is increasing in the country, specially in the capital.
II. All the big dons involved in the smuggling of drugs live in jhuggi-jhopari areas.
III. Most of the jhuggi-jhopari dwellers would do anything for money.
Discuss
Answer: (d).Only I and III are implicit
Q3.
Statement: "X-chocolate is ideal as a gift for someone you love." - An advertisement.
Assumptions:

I. People generally give gifts to loved ones.
II. Such advertisements generally influence people.
III. Chocolate can be considered as a gift item.
Discuss
Answer: (d).All are implicit
Q4.
Statement: "Join X-tuition classes for sure success. Excellent teaching by excellent teachers is our strength." - An advertisement.
Assumptions:

I. Sure success is desirable.
II. Students expect sure success when they join any tuition class.
III. Just having excellent teachers does not ensure success.
Discuss
Answer: (a).Only I and II are implicit
Q5.
Statement: Wars must be discouraged vehemently even though majority of the victims might have been a nuisance to peace loving people.
Assumptions:

I. Wars kill majority of wicked people.
II. Innocent people are also killed in wars.
III. Vehement opposition to wars may have some desirable impact.
Discuss
Answer: (d).All are implicit
Q6.
Statement: "If you are beautiful, we will catch your beauty. If you are not, we will make you beautiful." - An advertisement of a photo studio.
Assumptions:

I. How to look beautiful is a problem of youngsters.
II. A photograph can be beautiful even if a person is not.
III. People like to be considered beautiful.
Discuss
Answer: (b).Only II and III are implicit
Q7.
Statement: In view of the recent spurt in sugar prices in the open market, the government has asked the dealers to release a vast quantity of imported sugar in the open market.
Assumptions:

I. The dealers will follow the government directive.
II. The sugar prices will come down.
III. The price of indigenous sugar will remain unchanged.
Discuss
Answer: (a).Only I and II are implicit
Q8.
Statement: During pre-harvest kharif season, the government has decided to release vast quantity of food grains from FCI.
Assumptions:

I. There may be a shortage of food grains in the market during this season.
II. The kharif crop may be able to replenish the stock of FCI.
III. There may be a demand from the farmers to procure kharif crop immediately after harvest.
Discuss
Answer: (a).All are implicit
Q9.
Statement: Let us increase the taxes to cover the deficit.
Assumptions:

I. The present taxes are very low.
II. Deficit in a budget is not desirable.
III. If the taxes are not increased, the deficit cannot be met.
Discuss
Answer: (b).Only II and III are implicit
Q10.
Statement: "We must introduce objective type tests to improve our examinations for admission to MBA." - The Chairman of the Admission Committee tells the Committee.
Assumptions:

I. The admission at present is directly through the interview.
II. The Admission Committee is desirous of improving the admission examinations.
III. The Chairman himself is an MBA.
Discuss
Answer: (b).Only II is implicit