Course of Action MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Course of Action, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Course of Action MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Course of Action mcq questions that explore various aspects of Course of Action problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Course of Action principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Course of Action MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Course of Action. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Course of Action knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Course of Action MCQs | Page 4 of 12

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q31.
Statement: Every year thousands of eligible students do not get admission in colleges both in urban and rural areas after passing their school leaving certificate examination.
Courses of Action:

I. More colleges should be set up in both urban and rural areas.
II. The number of schools in both urban and rural areas should be reduced.
III. More schools should offer vocational courses to equip students for taking up their vocation after completing their school education.
Discuss
Answer: (c).Only I and III follow
Q32.
Statement: According to the officials, paucity of funds with the organisation has led to the pathetic condition of this brilliant architectural structure.
Courses of Action:

I. Anew architectural structure for the building should be designed.
II. The reasons for the poor condition of the structure should be found out.
III. Grant should be given to improve the condition of the structure.
Discuss
Answer: (c).Only III follows
Q33.
Statement: The weather bureau has through a recent bulletin forecast heavy rainfall during the next week which may cause water logging in several parts of the city.
Courses of Action:

I. The bulletin should be given wide publicity through the mass media.
II. The civic authority should keep in readiness the pumping system for removal of water from these parts.
III. The people should be advised to stay indoors during the period.
Discuss
Answer: (d).Only II and III follow
Q34.
Statement: A train derailed near a station while moving over a bridge and fell into a river, resulting in the death of 65 people.
Courses of Action:

I. The Railway Authorities should clarify the reason of the accident to the Government.
II. The Government should allocate funds to compensate the destruction caused.
III. The protection walls of the bridge should be made strong enough to avoid such accidents.
Discuss
Answer: (c).Only III follows
Q35.
Statement: Poverty is increasing because the people, who are deciding how to tackle it, know absolutely nothing about the poor.
Courses of Action:

I. The decision makers should go to the grass root levels.
II. The decision makers should come from the poorer sections of the society.
III. A new set of decision makers should replace the existing one.
Discuss
Answer: (a).Only I follows
Q36.
Statement: Besides looks and appearances, it is also important to develop oneself from within.
Courses of Action:

I. One should not pay attention to fashion.
II. One should pay attention to fashion.
III. Books on self-development should be encouraged.
Discuss
Answer: (c).Only III follows
Q37.
Statement: There is an unprecedented increase in the production of wheat this kharif season in most parts of the country.
Courses of Action:

I. The government should immediately lower down the procurement price of wheat.
II. The farmers should be asked to store the excess produces with themselves to be used for future.
III. The government should make its best efforts to export wheat to augment its presence in international market.
Discuss
Answer: (d).None of these
Q38.
Statement: Nuclear power cannot make a country secure.
Courses of Action:

I. We must stop further expenses on increasing our nuclear power.
II. We must destroy our nuclear capability.
III. We must concentrate on improving our diplomatic relations.
Discuss
Answer: (c).Only III follows
Q39.
Statement: There has been an unprecedented increase in use of malpractices by the students during various examinations held in the country this year.
Courses of Action:

I. All the concerned authorities conducting these examinations should immediately take effective measures to curb this menace.
II. All those students who are detected to have used unfair means should be debarred from appearing in any of these examinations for the next three years.
III. Using unfair means should immediately be made cognizable offence by passing necessary legislations.
Discuss
Answer: (b).Only I and II follow
Q40.
Statement: In one of the worst accidents in railway level crossing, fifty people died when a bus carrying them collided on to a running train.
Courses of Action:

I. The train driver should immediately be suspended.
II. The driver of the bus should be tried in court for negligence on his part.
III. The railway authority should be asked to man all its level crossings.
Discuss
Answer: (c).Only III follows