Course of Action MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Course of Action, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Course of Action MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Course of Action mcq questions that explore various aspects of Course of Action problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Course of Action principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Course of Action MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Course of Action. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Course of Action knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Course of Action MCQs | Page 7 of 12

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q61.
Statement: As stated in the recent census report the female to male ratio is alarmingly low.
Courses of Action:

I. The government should conduct another census to verify the results.
II. The government should immediately issue orders to all the departments to encourage people to improve the ratio.
Discuss
Answer: (b).Only II follows
Q62.
Statement: Four districts in State A have been experiencing severe drought for the last three years resulting into exodus of people from these districts.
Courses of Action:

I. The government should immediately start food for work programme in the district to put a halt to the exodus.
II. The government should make since efforts to provide drinking/potable water to these districts
Discuss
Answer: (d).Both I and II follow
Q63.
Statement: If the retired Professors of the same Institutes are also invited to deliberate on restructuring of the organisation, their contribution may be beneficial to the Institute.
Courses of Action:

I. Management may seek opinion of the employees before calling retired professors.
II. Management should involve experienced people for the systematic restructuring of the organisation.
Discuss
Answer: (b).Only II follows
Q64.
Statement: The kharif crops have been affected by the insects for consecutive three years in the district and the farmers harvested less than fifty percent of produce during these years.
Courses of Action:

I. The farmers should seek measures to control the attack of insects to protect their crops next year.
II. The Government should increase the support price of kharif crops considerably to protect the economic interests of farmers.
Discuss
Answer: (d).Both I and II follow
Q65.
Statement: The car dealer found that there was a tremendous response for the new XYZ's car-booking with long queues of people complaining about the duration of business hours and arrangements.
Courses of Action:

I. People should make their arrangement of lunch and snacks while going for car XYZ's booking and be ready to spend several hours.
II. Arrangement should be made for more booking desks and increased business hours to serve more people in less time.
Discuss
Answer: (b).Only II follows
Q66.
Statement: The State Government has decided to declare 'Kala Azar' as a notifiable disease under the Epidemics Act. Family members or neighbours of the patient are liable to be punished in case they did not inform the State authorities.
Courses of Action:

I. Efforts should be made to effectively implement the Act.
II. The cases of punishment should be propagated through mass media so that more people become aware of the stern actions.
Discuss
Answer: (d).Both I and II follow
Q67.
Statement: The Chairman stressed the need for making education system more flexible and regretted that the curriculum has not been revised in keeping with the pace of the changes taking place.
Courses of Action:

I. Curriculum should be reviewed and revised periodically.
II. System of education should be made more flexible.
Discuss
Answer: (d).Both I and II follow
Q68.
Statement: The Central Bureau of Investigation receives the complaint of an officer taking bribe to do the duty he is supposed to.
Courses of Action:

I. CBI should try to catch the officer red-handed and then take a strict action against him.
II. CBI should wait for some more complaints about the officer to be sure about the matter.
Discuss
Answer: (a).Only I follows
Q69.
Statement: The sale of a particular product has gone down considerably causing great concern to the company.
Courses of Action:

I. The company should make a proper study of rival products in the market.
II. The price of the product should be reduced and quality improved.
Discuss
Answer: (a).Only I follows
Q70.
Statement: The Asian Development Bank has approved a $285 million loan to finance a project to construct coal ports by Paradip and Madras Port Trusts.
Courses of Action:

I. India should use financial assistance from other international financial organisations to develop such ports in other places.
II. India should not seek such financial assistance from the international financial agencies.
Discuss
Answer: (a).Only I follows