Course of Action MCQs

Welcome to our comprehensive collection of Multiple Choice Questions (MCQs) on Course of Action, a fundamental topic in the field of Logical Reasoning. Whether you're preparing for competitive exams, honing your problem-solving skills, or simply looking to enhance your abilities in this field, our Course of Action MCQs are designed to help you grasp the core concepts and excel in solving problems.

In this section, you'll find a wide range of Course of Action mcq questions that explore various aspects of Course of Action problems. Each MCQ is crafted to challenge your understanding of Course of Action principles, enabling you to refine your problem-solving techniques. Whether you're a student aiming to ace Logical Reasoning tests, a job seeker preparing for interviews, or someone simply interested in sharpening their skills, our Course of Action MCQs are your pathway to success in mastering this essential Logical Reasoning topic.

Note: Each of the following question comes with multiple answer choices. Select the most appropriate option and test your understanding of Course of Action. You can click on an option to test your knowledge before viewing the solution for a MCQ. Happy learning!

So, are you ready to put your Course of Action knowledge to the test? Let's get started with our carefully curated MCQs!

Course of Action MCQs | Page 8 of 12

Discover more Topics under Logical Reasoning

Q71.
Statement: Doordarshan is concerned about the quality of its programmes particularly in view of stiff competition it is facing from STAR and other satellite TV channels and is contemplating various measures to attract talent for its programmes.
Courses of Action:

I. In an effort to attract talent, the Doordarshan has decided to revise its fee structure for the artists.
II. The fee structure should not be revised until other electronic media also revise it.
Discuss
Answer: (a).Only I follows
Q72.
Statement: The Minister said that the teachers are still not familiarised with the need, importance and meaning of population education in the higher education system. They are not even clearly aware about their role and responsibilities in the population education programme.
Courses of Action:

I. Population education programme should be included in the college curriculum.
II. Orientation programme should be conducted for teachers on population education
Discuss
Answer: (b).Only II follows
Q73.
Statement: A recent study shows that children below five die in the cities of the developing countries mainly from diarrhoea and parasitic intestinal worms.
Courses of Action:

I. Governments of the developing countries should take adequate measures to improve the hygienic conditions in the cities.
II. Children below five years in the cities of the developing countries need to be kept under periodic medical check-up.
Discuss
Answer: (d).Both I and II follow
Q74.
Statement: There has been a significant drop in the water level of all the lakes supplying water to the city.
Courses of Action:

I. The water supply authority should impose a partial cut in supply to tackle the situation.
II. The government should appeal to all the residents through mass media for minimal use of water.
Discuss
Answer: (d).Both I and II follow
Q75.
Statement: The police department has come under a cloud with recent revelations that at least two senior police officials are suspected to have been involved in the illegal sale of a large quantity of weapons from the state police armoury.
Courses of Action:

I. A thorough investigation should be ordered by the State Government to bring out all those who are involved into the illegal sale of arms.
II. State police armoury should be kept under Central Government's control.
Discuss
Answer: (a).Only I follows
Q76.
Statement: Financial stringency prevented the State Government from paying salaries to its employees since April this year.
Courses of Action:

I. The State Government should immediately curtail the staff strength at least by 30%.
II. The State Government should reduce wasteful expenditure and arrange to pay the salaries of its employees.
Discuss
Answer: (b).Only II follows
Q77.
Statement: The cinema halls are incurring heavy losses these days as people prefer to watch movies in home on TV than to visit cinema halls.
Courses of Action:

I. The cinema halls should be demolished and residential multi-storey buildings should be constructed there.
II. The cinema halls should be converted into shopping malls.
Discuss
Answer: (d).Neither I nor II follows
Q78.
Statement: Duty free technology parks where foreign firms can manufacture electronic hardware components are proposed to be established at various places in the country.
Courses of Action:

I. Government should immediately implement the proposal to augment the foreign currency reserve by exporting the products.
II. Government should not implement the proposal as it will hinder indigenous production of hardware components.
Discuss
Answer: (a).Only I follows
Q79.
Statement: The Secretary lamented that the electronic media was losing its credibility and that it should try to regain it by establishing better communications with the listeners and the viewers. He also emphasised the need for training to improve the functioning.
Courses of Action:

I. Efforts should be made to get organised feed back on the programme.
II. The critical areas in which the staff requires training should be identified.
Discuss
Answer: (d).Both I and II follow
Q80.
Statement: Courts take too long in deciding important disputes of various departments.
Courses of Action:

I. Courts should be ordered to speed up matters.
II. Special powers should be granted to officers to settle disputes concerning their department.
Discuss
Answer: (d).Both I and II follow